vrijdag 15 mei 2009

Boğaziçi

De Bosporus is meer dan gewoon water. Het is een van de charmes van Istanbul. Meer zelfs, het is de essentie van de stad. Zonder de Bosporus had de stad nooit het strategische belang gekend dat het doorheen de geschiedenis had en was het nooit een stad op twee continenten geweest.

Gisteren gaf Tuğba mij een rondleiding in haar universiteit, Boğaziçi Üniversitesi (Bosporus Universiteit). Boğaziçi is een staatsuniversiteit die op een heuvel vlakbij de tweede brug over de Bosporus ligt, in het Europese deel van de stad. Als je in Boğaziçi wil studeren moet je hoog scoren op het ÖSS examen, een examen dat elke Turkse scholier die verder wil studeren na het middelbaar moet maken. Om in mijn universiteit, Bilgi, te studeren is een lagere score op het examen voldoende. Boğaziçi heeft een mooie campus. Oude gebouwen in een groene omgeving, met een prachtig uitzicht op de Bosporus. En hoewel het een staatsuniversiteit is, zag ik toch verschillende meisjes met een hoofddoek in de gebouwen. Het hoofddoekenverbod wordt toch niet zo streng toegepast blijkbaar.

's Avonds zijn we naar een barbecue gegaan met andere Erasmussen. Op de bovenste verdieping van een gebouw, van waar we weer een uitzicht hadden over de mooie Bosporus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten