maandag 16 februari 2009

Azië

Om 10 uur hadden we afgesproken aan de haven van Eminönü, vlakbij de Galatabrug. We wouden naar het Aziatische deel van de stad gaan. Istanbul wordt in twee gesneden door de Bosporus, met aan de ene zijde het Europese en aan de andere zijde het Aziatische continent. Het is echt een zee in de stad, waar olietankers en cruiseschepen varen. Omwille van het drukke verkeer moeten schepen soms tot een maand wachten om door Istanbul te kunnen varen. Ongeveer twintig minuten later en amper anderhalve lira armer stonden we in Azië. Van Kadiköy, waar het schip aanmeerde gingen we te voet naar Üsküdar, in het noorden. Onderweg kwamen we een grote betoging voor meer werkgelegenheid tegen. Veel vlaggen, spandoeken, afbeeldingen van Atatürk, en enorm veel politie. Volgende maand zijn het trouwens gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul en overal in de stad hangen vlaggen en affiches van de verschillende deelnemende partijen.

Het Aziatische deel is vlakker dan het Europese deel. Het zijn wijken met grote wegen ertussen, terwijl het Europese deel een aaneengesloten stad is. Omdat het superkoud was zochten we zo snel als we in de volgende wijk waren een café op om ons met thee te verwarmen. Erg bijzonder vond ik wat we gezien hebben niet, maar het was wel een leuke tocht. En er is nog wel wat te zien dus kom ik zeker nog eens terug. In Üsküdar aangekomen aten we iets en daarna namen we de boot terug naar het Europse deel.

's Avonds hebben we gekookt in de dormitory met een heleboel Erasmussen. Het was echt gezellig. Het is nog erg rustig voorlopig in de dormitory. De laatste nachten heb ik alleen geslapen op mijn kamer. Morgen starten de lessen en dan komen veel studenten die nu thuis zitten terug naar de dormitory. Het zal druk worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten